Wat is consulting?

Consulting is een veel gebruikte term in de zakelijke dienstverlening.

Wat is precies consulting?

Consultancy wordt gedefinieerd als: “de praktijk van het geven van deskundig advies binnen een bepaald gebied“. Terwijl een consultant op allerlei gebieden advies kan geven, beperkt een consultancybedrijf zich echter tot diensten in een specifiek werkgebied. Daarom is er binnen consulting een indeling in verschillende werkgebieden, waarin groepen van consultants met dezelfde expertise werken. Het is dan ook niet vreemd dat als er over consultancy wordt gesproken.

Wat doet een consultant?

Een consultant – of adviseur – is een persoon die “expert of professioneel advies” geeft. Een consultant kan op meerdere gebieden actief zijn. Belangrijk is dat een consultant professioneel advies geeft, hiermee aangevend dat hij/zij expertise bezit die bij de ontvangende partij ontbreekt. Als laatste behoort advies geven bij de functie van zijn beroep en wordt de consultant voor dit advies ook beloond.

 

Waarom bestaat de consulting branche?

De definitie van consultancy suggereert dat consultancy bestaat vanwege een kennisvoordeel. In de meeste gevallen is dit zeker waar; een consultancy klant neemt een consultancy firma in de arm omdat de consultancy firma een zekere expertise en ervaring omtrent het klantenprobleem heeft. Maar er zijn meerdere redenen waarom consultants bestaan:

  • consultants bieden een objectieve en onafhankelijke kijk op de situatie

  • consultants zijn extern en hebben hierdoor minder vooroordelen bij gevoelige of politieke kwesties

  • in tijden van gebrek aan middelen, gebruiken firma’s consultants als aanvulling op interne vacatures

  • het gebruik van consultants voor dilemma’s leidt vaak tot een lager persoonlijk/organisatie risico