Lean in de zorg

Het verlagen van de kostprijs is in veel gevallen erg moeilijk. Vaak zit de oplossing in efficiënter werken en plannen. In de meeste gevallen levert het zeker tot 30% rendement op door efficiënter te werken en  door kritisch naar de processen te kijken. Er zijn tal van voorbeelden in de praktijk te benoemen die makkelijker en efficiënter kunnen bijvoorbeeld in een verzorgingshuis zorgt de medicijnenadministratie voor veel oponthoud, heen en weer lopen, navragen en zelfs het verkeerd toedienen, met alle gevolgen van dien, kost enorm veel indirecte uren en hersteluren. Allemaal kostprijs verhogend.

Er bestaat een zeer elegante en eigenlijk ook wel heel eenvoudige methode om die kostprijs naar beneden te krijgen, zodat u kunt voldoen aan de eisen van het zorgkantoor: Lean Manufacturing; kortweg Lean. Of ook wel Lean zorg.

Lean gezondheidszorg

Eigenlijk is Lean niet ingewikkelder dan heel goed te kijken naar handelingen, die geen waarde toevoegen en die dan te verwijderen uit de processen.

Lean management zorg:

Bijkomend voordeel van de toepassing van Lean, is niet alleen dat de kosten worden verlaagd, maar dat er ook tijd vrijkomt, die weer besteed kan worden aan het echte werk: zorg verlenen. Kortom een win-win situatie! De kosten gaan omlaag én er komen arbeidsuren vrij om meer zorg te kunnen verlenen.

Wij willen u hierbij graag helpen en ondersteunen om uw organisatie volledig Lean te maken.